Legater til studieophold

Studieophold i udlandet? Husk at ta’ legater med!

Med et legat i bagagen får du god økonomisk hjælp, hvis du skal på studieophold i udlandet. Det kan nemlig være svært at spare alle pengene sammen selv. Vi har talt med en ekspert i legater, så du får de bedste råd til at søge de mange legater, der findes.

Et studieophold i udlandet gør dig til en eftertragtet vare hos danske virksomheder, når du er færdiguddannet. Siden 2010 er antallet af studerende på de videregående uddannelser, som tager et udlandsophold undervejs i deres studie, næsten fordoblet fra 6.000 i 2010 til 11.600 i 2015.

Heldigvis findes der mere end 20.000 legater i Danmark, og hvert legat er typisk på mellem 5.000 kr. og 15.000 kr. Men inden du skyder ansøgningerne afsted, er her nogle råd, som kan forbedre dine legat-chancer. Rådende kommer fra legat-ekspert Dennis Hørmann, partner i Fundraiseren.dk:

”Fastlæg hvad dit formål er med at søge legater. På den måde kan du bedre ramme legatets fundats (formålsbeskrivelse). Det nytter ikke noget at søge om et legat til et udlandsophold i USA, hvis legatet specifikt uddeler penge til studerende, der rejser til Australien. Opstil herefter et detaljeret budget for dit udlandsophold. Det er vigtigt, at du viser, at du selv smider penge i opholdet, fx via en mindre opsparing”.

Gode steder at starte

Når du skal finde relevante legater, kan du benytte dig af flere gratis værktøjer på nettet. Her er legatnet.dk og studerende online rigtig gode. Når du søger efter legater, kan du også udvide din søgning til andet end dit specifikke formål, for mulighederne er mange.

”Mange fonde støtter, hvis du stammer fra en bestemt egn i Danmark, mens andre støtter, hvis dine forældre har/har haft en bestemt arbejdsplads. Og her betyder dit formål altså ingenting. Du kan også finde legater, som uddeles på baggrund af din nuværende bopæl, eller hvis du tidligere har gået på en bestemt uddannelse,” siger Dennis Hørmann og fortsætter:

”Det er en rigtig god idé at aktivere sit netværk, især dem som allerede har været på et udlandsophold, og som er lykkedes med jagten på et legat. For så kan du bruge deres erfaringer og gode råd i din jagt – og de er jo helt gratis”.

Forestil dig, at du er ved at søge arbejde

En god ansøgning til et legat minder en hel del om at skrive en jobansøgning. Du skal præsentere dig selv og dit studie – og forsøge at sælge dig selv bedst muligt. Men på en måde, så fonden kan se formålet.

”Det er faktisk her, mange går galt i byen, fordi de forsøger at sælge sig selv for meget. Man skal nemlig huske, at man skal målrette sin ansøgning, så fonden kan se relevansen i at støtte netop dig ud fra deres formålsbeskrivelse,” siger Dennis Hørmann.

Udover ansøgningen har mange fonde et decideret ansøgningsskema, som du skal udfylde. Det er vigtigt, at du udfylder det, også selvom du skriver oplysningerne andetsteds.

”Sørg for at indsamle alle relevante dokumenter – som minimum dem, som fonden kræver. Mange fonde kræver eksempelvis, at du vedlægger din seneste årsopgørelse fra Skat, fordi de vil sikre sig, at du ikke har uoplyste midler stående et sted,” fortæller Dennis Hørmann.

Send ansøgninger af sted i bølger

I stedet for at sende alle ansøgninger af sted på én gang, så send dem afsted i bølger. Så kan du se, om du har held med de første ansøgninger og skrive dem på i dit budget, når du sender næste bølge af sted.

”Det er altid lettere at få fat i flere legater, når man kan fortælle, at man allerede har modtaget legater fra andre fonde. For det bekræfter fonden i, at de ikke er de eneste, der støtter. Så lad være med at bruge alle skud i bøssen på én gang,” slutter Dennis Hørmann.

Dennis Hørmanns 5 bedste råd

  • Fastlæg dit formål – og opstil et detaljeret budget.
  • Vær kritisk, når du leder efter legater. Oplysningerne kan nemlig være forældede eller sparsomme. Anvend derfor flere kilder, når du søger. Du kan fx bruge legatnet.dk eller so.dk – du kan også låne legathåndbogen på biblioteket.
  • Kontakt fonden hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt du er egnet som ansøger. På den måde sparer du værdifuld tid på at søge forgæves.
  • Aktivér dit netværk. Søg råd og vejledning til ansøgningen, hvis du kender nogen i dit netværk, som har haft succes med at få legater til sit udlandsophold. Du kan også søge hjælp hos din studievejleder eller måske din familie.
  • Vær ude i god tid. Mange legater har faste ansøgningsfrister, så indsend din ansøgning i god tid inden deadline. Hold styr på hele processen med en logbog.

Andre artikler